TV i børneværelset?

Det kan der være mange meninger om – for og imod. Spørger du dit barn, vil de helt sikkert sige ja, det skal der. Men hvad skal vi som forældre mene om et TV i vores børns værelser? Skal der hænge et TV over børnesengen? Problemet er, at et værelse tit både er et opholdsrum, hvor vores børn kan være alene og sammen med deres venner. Børneværelset er også et soveværelse, hvor der skal være ro, når de skal sove. En børneseng skal være et sted for ro og hvile. Jeg har undersøgt lidt på emnet om et TV’s tilstedeværelse på børneværelset. Se for eksempel disse børnesenge: https://www.hopogleg.dk/10-billig-borneseng

Har børn TV på værelset?

Flertallet af børn har et TV på deres værelse – faktisk er det over halvdelen. I 2004 havde hvert tredje barn mellem 5 og 7 år TV på værelset, så det er en voldsom stigning. I gruppen mellem 8 til 12 år er det tæt på 70%, der har TV. Mange ser TV alene, og der er dermed ikke en voksen til at forklare de mange indtryk. Børnene bliver mere isolerede. Børn af i dag ser TV i cirka halvanden time om dagen. Herudover kommer den tid, de bruger på computer, spil etc.

Er det godt for børn?

En amerikansk undersøgelse har vist, at børn, der har TV på værelset, læser mindre og klarer sig dårligere i skolen. Hertil kommer, at de har en støre risiko for at blive overvægtige, da aktivitetsniveauet daler, og de har tendens til at spise mere usundt. Børn, der har TV på værelset, viser også en tendens til at sove dårligere om natten.

Hvad skal børn se i TV?

Find i stedet nogle programmer, de kan lære noget fra, og se det sammen med dem. Der skal naturligvis også være plads til børneprogrammer, de kan se alene, eller sammen med en voksen, hvis de synes det er hyggeligt.

Lad os slå fast, at en juniorseng (sådan en her) er stedet, hvor der skal være ro om aftenen og natten.