Det var et spændende møde, jeg tidligere i dag havde med en arkitekt, som jeg flere gange har arbejdet sammen med. Han præsenterede mig for et projekt bestående af seks fritliggende huse, som en bygherre har planer om at opføre på et stort areal i byens nyeste villakvarter. Arkitekten havde fået til opgave at udarbejde et projekt og i det hele tage styre byggeriet, og han havde så valgt at tilbyde mit firma tømrerarbejdet på de seks huse, som bygherren vil have opført med henblik på salg.

Arkitektens tegninger så umiddelbart spændende ud. Der er tale om huse i en moderne stil, og arkitektens plan er, at husene skal forsynes med hver sin udestue fra en start, så helhedsindtrykket ikke senere spoleres af for eksempel vidt forskellige former for udestuer, som ejerne kan finde på at klistre på deres huse.

Bygherren satser på byggeri af høj kvalitet og har besluttet, at husene skal være lavenergihuse med super god isolering og tre lags, højtisolerende termoglas i alle vinduer, så det fremtidige energiforbrug kan holdes så langt nede som overhovedet muligt.

Indvendigt i husene har bygherren forlangt køkkenelementer og skabe af et bestemt mærke, som afgjort ikke hører blandt de billigste, så der er i det hele taget tale om noget, der nærmer sig luksusbyggeri. Og den slags er det jo altid sjovt at være med til at udføre.

Formålet med mødet mellem arkitekten og mig i dag var at få ridset op, hvilke elementer jeg skal have fundet priser på. Som arkitekten sagde direkte til mig, så handler det her jo ikke om at lede efter billige vinduer, for de skal først og fremmest være af bedst mulig kvalitet, og så kommer indkøbspriserne i anden række. Man kan sagtens købe billige vinduer i god kvalitet – for eksempel her.

Bygherren er meget bevidst om, at hans krav til byggeriet betyder ret høje priser, og han stiller faktisk en række krav også om detaljer, fortalte arkitekten. For eksempel skal husene udstyres med en helt bestemt facadedør, som arkitekten vidste er magen til den, bygherren har i sin egen luksusvilla.

Arkitekten havde til vores møde medbragt en udførlig beskrivelse af bygherrens krav til materialer, og jeg kunne med det samme se, at der under alle omstændigheder bliver tale om et ganske dyrt byggeri. Men jeg må også erkende, at bygherren meget vel rammer rigtigt med sin plan, for det pågældende areal omfatter byens vel nok mest velbeliggende grunde med frit udsyn til skov og en lille sø på et areal foran skoven, så det vil helt sikkert blive attraktivt at bo i de planlagte huse.

Vi havde en god snak om planerne, og min opgave bliver nu at få samlet nogle priser sammen og få dem forhandlet så langt ned som muligt med leverandørerne. Men det bliver nok ikke så vanskeligt, for jeg er jo bundet af bygherrens krav på de fleste områder. En enkelt undtagelse er husenes terrassedøre, som bygherren ikke har stillet specielle krav til. Men de skal være med en tre lags termorude i den øverste halvdel af dørene, fremgår det af arkitektens tegninger.