De fleste mennesker, der bruger nettet (og det gør jo næsten alle), tænker ikke over, hvad der egentlig ligger bag en hjemmeside på det tekniske og designmæssige niveau. Helt naturligt da – vi andre tænker jo heller ikke meget over, hvad der ligger bag for eksempel et TV. Vi bruger det bare, og vi stiller krav til kvalitative ting som for eksempel farver, design, brugervenlighed og – mere ubevidst – til hastighed! Efterhånden er der ingen, der gider en langsom hjemmeside.

Fra sneglefart til raketfart

Da internettet var ungt, og et moden kunne transmittere og modtage data med en hastighed på 2.400 baud (det er så langsomt, at unge mennesker slet ikke kan forholde sig til det), var der ingen, der gøede af, at en hjemmeside kunne tage et par minutter at indlæse. Sådan var det jo bare.

I dag opleves en hjemmeside, der tager mere end et par sekunder om at indlæses, som decideret langsom. Og det er ikke blot mennesker, der har den opfattelse. Google vurderer også en hjemmesides hastighed, og den vurdering spiller ind på, hvor i søgeresultaterne en hjemmeside placeres. Derfor er der de senere år kommet en ny underdisciplin til det, der bredt betegnes som teknisk SEO (læs mere her). Og underdisciplinen er:

Hastighedsoptimering

Kort fortalt handler det om at gøre en hjemmesides enkelte sider så hurtige at indlæse, som det er teknisk muligt uden at gå på kompromis med kvaliteten af for eksempel billeder og grafik. Der arbejdes som oftest med en lang række elementer, der spænder fra billedoptimering over komprimering af koder og forbedringer af serverens hastighed.

Det er i de fleste tilfælde et stykke specialistarbejde, og det kræver en ret dyb viden om programmering og grafik at skabe de rigtige resultater.

Det kan du læse mere om hos en af de mest anerkendte specialister på området – og endda på dansk: https://kim-tetzlaff.dk/hastighedsoptimering/