Studie kompliceret af grøn stær

Jeg begyndte på danskstudiet tilbage i 2011, og jeg har elsket det lige siden. Sproget er i mine øjne et af de vigtigste værktøjer til at formidle, forsvare og endog angribe. Uden sproget mestret i alle dets nuancer er det svært at fastholde og udbygge demokrati og ytringsfriheden, og vi kan på ingen måder undvære disse to rettigheder. I disse år er de under angreb, og jeg ser en endnu tydeligere motivation til at lære og udvikle sproget nu end tidligere. I mit studie læser jeg meget, og jeg er derfor naturligt afhængig af mine øjne. Det fik mig til i starten af 2014 at opsøge min optiker for at tjekke mit syn.

Mit syn var 20/20, så der var ingen ko på isen – men da jeg opløftet af den melding fortalte min moster, der bor i Chicago, om det, sagde hun: “Du fik vel også målt trykket i dine øjne?”. Nej – det gjorde jeg ikke, og med den melding sagde hun, at det skulle jeg altså se at få gjort! I USA får man trykket i øjnene målt ved hvert besøg hos optikeren, da et for højt tryk kan medføre det, der i daglig tale kaldes grøn stær.

[box type=”info”] Hvis du ikke ved, hvad grøn stær / Glaukom er, kan du læse en god forklaring her: Grøn stær. [/box]

Dette skal i øvrigt ikke forveksles med den anden kendte “stær” – nemlig grå stær.

Til øjenlægen for at blive tjekket for grøn stær

Nu er det ikke sådan, at jeg er hypokonder eller generelt bange for mit helbred, men da min moster fortalte, at der faktisk er flere i min familie, der har forhøjet tryk i øjnene, og at det kan være genetisk betinget, blev jeg alligevel lidt betænkelig. Jeg fik bestilt en tid hos en øjenlæge på Øjenhospitalet Danmark ude i Charlottenlund, og det var lidt af en overraskelse, at der ikke var ventetid på at se en øjenlæge der. Men hvad – jeg er nok bare blevet for vant til det træge offentlige system, hvor der er ventetider på næsten alt. Jeg fik en tid et par dage efter mit opkald, da det også lige skulle passes ind med et par forelæsninger, jeg ikke ville gå glip af.

Du har højt tryk i øjet!

Det var lægens lakoniske udmelding efter at have målt begge mine øjne. Nu blev jeg alligevel nervøs, men han beroligede mig med det samme, da han forklarede, at højt tryk i øjet ikke nødvendigvis medfører grøn stær, hvor synsnerven beskadiges af det høje tryk. Så længe mit indre tryk i øjnene ikke steg, ville han ikke gøre noget udover at se mig hver 4. måned til en kontrol. Og det gør jeg naturligvis – har allerede været der anden gang, og heldigvis var alt uændret.

Men jeg kan nu ikke lade være med at tænke over, hvor mange mange mennesker der går rundt med så højt et tryk i øjnene, at synsnerven tager skade og de udvikler glaukom eller grøn stær. Det er jo mange, når der ikke er tradition for at tjekke det i forbindelse med optikerbesøg etc.