Saftpresser

Min have er mit paradis – og den er min kilde til hele vinterens forbrug af marmelader, saft og andet godt. Med lidt plukkearbejde, lidt rengøring og min trofaste saftpresser leverer jeg hele vinterens forbrug for mig og for det meste af min familie 🙂 Jeg elsker ganske enkelt hele processen lige fra det spæde forårs nussen om frugttræer over sommerens kamp mod skadedyr til efterårets plukning, syltning og henkogning.

Der er noget basalt – noget urgammelt og smukt over det, ikke?

1525R-80235

I vore moderne tider er det desværre ikke så mange, der dyrker det med at sylte og henkoge, lave saft osv. Og det er egentlig en skam, er det. Det er lidt det samme med det at købe pålæg i supermarkedet – mange unge tror i dag, at det er eneste vej til at få pålæg. Jeg viste et par unge tøser min pålægsmaskine – du kan se pålægsmaskiner her – hvis du nu heller ikke skulle vide, hvad det er.

Tøserne anede ikke, hvad det var, og da jeg forklarede dem det, var de nærmest måbende. De havde slet intet forhold til, at man kan købe hele stykker kød eller selv lave det og så skære det ud i pålæg. Det er altså en smule forskæmmende, hvis du spørger mig. De tror sikkert også, at mælken kommer fra køledisken i Irma og ikke fra køerne. Ja… Mælken KOMMER faktisk fra køer 😉

Pyt nu med det – det hele betyder så lidt, når jeg går i min gamle have, der fyldt med træer med æbler, pærer, blommer og buske med ribs, solbær og hindbær. Det er der, jeg kobler helt af og mister forbindelsen til den stressende hverdag for en stund.

Hvad med dig? Har du også en have? Ved du, hvad en pålægsmaskine og en frugtpresser er?