Underslæb er kriminelt

Det var lidt af en overraskelse, da min søn på 14 år forleden dag pludselig spurgte mig, hvad det egentlig er, en kendt forretningsmand her i Danmark har gjort forkert, siden han nu snart skal i retten, fordi der er rejst en sag imod ham.

Min overraskelse var jeg helt sikkert selv skyld i, for det må nok betegnes som helt naturligt, at en 14-årig ikke har helt styr på alle de juridiske begreber, han hører i fjernsynet eller læser i avisen.

I det her tilfælde er der tale om en forretningsmand, som er blevet tiltalt for en hel række af lovovertrædelser på det økonomiske plan, og mens sådan en knægt på 14 år godt ved, hvad for eksempel tyveri eller drab betyder, så bør man nok ikke blive overrasket over, at han ikke fuldt ud forstår et begreb som kursmanipulation, hvilket er en af de overtrædelser, den pågældende forretningsmand er tiltalt for.

Kursmanipulation

Så jeg måtte i gang med at fortælle min søn, hvad det begreb betyder, men det var lidt vanskeligt at finde den rigtige måde at fortælle det på, for en dreng i den alder har selvfølgelig ikke den store indsigt i aktiekurser og deres udvikling.

Jeg tror nu nok, det lykkedes mig at få ham til at forstå det, men mine kvaler med forståelige forklaringer var ikke overstået med det, for forretningsmanden er også tiltalt for insiderhandel med aktier i et af de selskaber, han har siddet i bestyrelsen for. Men da det først gik op for min søn, hvad handel med værdipapirer egentlig handler om, så forstod han også godt, at det er ulovligt at handle med for eksempel aktier i et selskab, hvis man har en viden om selskabets udvikling, der kan betyde en væsentligt ændring i de pågældende aktiers kurs og dermed værdi.

Både kursmanipulation og skattesvig hører under kategorien “Økonomisk kriminalitet“.

Skattesvig

Det var noget nemmere, da jeg skulle fortælle ham om den form for skattesvig, som forretningsmanden også bliver beskyldt for. Selv om en 14-årig ikke selv betaler skat, ved de fleste i den alder jo godt, hvad skattebetaling handler om.

Og det samme gælder tiltalen for momssvig mod forretningsmanden. Det forstod min søn udmærket, hvad er, for i skolen har han i matematiktimerne lært, hvordan man udregner momsen på en vares pris, og i den forbindelse har læreren redegjort for, hvad moms er for noget.

Det var en god og hyggelig snak, jeg havde med min søn, og jeg sætter meget stor pris på hans videbegærlighed, for hvis et ungt menneske i den alder vil tilegne sig en viden, så er der jo ikke andet at gøre, end at spørge sig frem.

Men det lykkedes ham alligevel på en måde at få mig kørt lidt til vægs, da han gerne ville have en forklaring på, hvad underslæb er for noget. Det er selvfølgelig nemt at forklare, men da han så spurgte mig, hvorfor man bruger sådan et gammeldags ord i stedet for bare at sige svindel, da måtte jeg ud i en længere forklaring om, at juridiske betegnelser nødvendigvis skal være meget præcise.

I øvrigt er der et advokatfirma, der er virkeligt gode til at forklare begreberne, så alle kan være med: https://bjsj.dk/