Børns madpakker

Da sygehuset her i vores mindre provinsby blev lukket sidste år, stod jeg pludselig med noget af et dilemma, for regionen tilbød mig et tilsvarende job som økonoma på regionshospitalet i vores store naboby. Det var selvfølgelig rart, at jeg ikke blev tvunget ud i ledighed, men på den anden side havde jeg ikke meget lyst til at skulle transportere mig de næsten 40 kilometer til og fra arbejde hver dag.

Så jeg valgte at takke nej til den tilbudte stilling, for jeg var ret fortrøstningsfuld med hensyn til mulighederne for at kunne finde et andet arbejde her i byen. Og jeg var nok lidt heldig, for vores kommune havde besluttet at gøre en ekstra indsats for skolebørnenes ernæring, og i den forbindelse søgte kommunen en underviser til en lang kursusrække for forældre til skolebørn.

Jeg søgte stillingen, om mine erfaringer fra jobbet som økonoma på sygehuset gjorde nok udslaget, og jeg fik stillingen. Jeg fik også tilpas tid til at forberede mig på kurserne, som ikke mindst skulle dreje sig om sunde madplaner til børn. Ganske vist havde jeg også erfaring med menuer til børn fra mit arbejde i sygehusets køkken, men jeg kunne nu godt bruge lidt mere viden på det felt, så jeg gik i gang med nogle selvstudier for at være bedst muligt klædt på til jobbet som underviser.

Selve det at udarbejde en madplan var ikke noget, jeg skulle bekymre mig om, for det har jeg gjort i en længere årrække på sygehuset, så i stedet koncentrerede jeg mig om dels den situation at være underviser, hvilket jeg ikke har så mange erfaringer med, dels det at skulle sammensætte en madplan til en børnefamilie, så både børn og voksne kan få bedst muligt udbytte af det.

I de uger, jeg havde til at forberede kurserne, gik det også op for mig, at jeg var nødt til at interessere mig meget for den mad, børnene får med i skole, for det er jo ikke nok at lære forældrene at spise sundt til morgenmaden og om aftenen, for børnenes sundhed afhænger naturligvis også af en ordentlig ernæring i forbindelse med frokosten, som de jo spiser på skolen.

Og den side af sagen var ny for mig, idet jeg ikke i mit tidligere job beskæftigede mig med indholdet i en madkasse, for i det arbejde handlede det selvfølgelig om at fremstille mad, der skulle serveres hurtigt efter fremstillingen. Og i den situation er der ikke så meget at tage hensyn til, når man for eksempel skal sammensætte en god og nærende frokost med sunde ingredienser som grønt og frugt.

Det er lidt anderledes, når maden skal pakkes ned og helst skal være appetitlig at tage hul på, når man når til frokostpausen. Derfor skal en madkasse til børn foruden at være sund og nærende også gerne være lidt spændende med for eksempel en overraskelse som dessert. Det kan typisk være et stykke frugt af den slags, det pågældende barn sætter særligt pris på. Og det hele skal altså pakkes i nogle ordentlige fysiske madkasser a la disse: http://mambeno.dk/produkt-kategori/madkasser/

Nu føler jeg mig klar til at begynde på kurserne i næste uge.

Author: Henrik Skadseby

Share This Post On