Varmepumpe eller vindmølle?

Vindmøllen har i Danmark altid været det ultimative symbol på miljørigtig energi, men desværre er det ikke en reel mulighed for mange danskere at få en vindmølle. Heldigvis er der mange alternativer, hvilket betyder, at vindmøllen ikke længere er den eneste måde at være selvforsynende med grøn energi.

Et godt eksempel er varmepumpen, der er mulig at installere i stort set alle huse. Varmepumpen bruger ganske vist en smule strøm i drift, men i forhold til den varmeenergi, som den skaber, så er den en rigtig god investering.

Varmepumpen er især ideel til opvarmning af mindre huse som for eksempel sommerhuse. Der er dog også mange andre muligheder. Mange familier vælger at opvarme husets køkkenalrum med varmepumpe, mens opvarmningen af husets restende rum bliver suppleret med fjernvarme.

En varmepumpe er dermed nok ikke den opvarmningskilde, som du skal vælge, hvis du drømmer om perfektion i forhold til grønenergi, men hvis du bare ønsker at hjælpe miljøet en smule, så er en varmepumpe i rigtig mange tilfælde et godt bud.

Hvis de miljømæssige fordele ikke kan lokke, så skal det dog også tilføjes, at en varmepumpe på længere sigt vil være en økonomisk besparelse. Ligesom mange andre typer af vedvarende energi som solceller, vindmøller og jordvarme, så er en varmepumpe en investering. Dermed skal du regne med at bruge en del penge på anskaffelsen, men til gengæld er driftsomkostningerne lave, og du får besparelser med det samme. Dermed er det kun et spørgsmål om tid, før varmepumpen er tjent ind.

Du skal desuden være opmærksom på, at hvis du er ked af, at en varmepumpe skal bruge lidt strøm i drift, så kan varmepumpen med fordel kombineres med solceller.

Hvis du er blevet nysgerrig med hensyn til grøn energi eller overveje at investere i vindmølle eller varmepumpe, så kan du læse mere her.