Alle snakker netværk for tiden. Vi lever i en netværkstid – det vil sige, det er vigtigt at have et netværk, være en del af et netværk og bruge og give til sit netværk. Men der er mange, synes jeg, der misbruger deres netværk eller rettere sagt drejer sandheden når det drejer sig om definitionen af et godt netværk. Der opstår lynhurtigt en masse spørgsmål omkring netværk, som jeg synes er væsentlige at tage fat på.

For hvad er et godt netværk egentligt?
Nogle mener et godt netværk er et netværk, hvor der er mange mennesker – det vil sige, hvor kvantiteten vægter højere end kvaliteten. Der er jeg så lidt modsat – godt nok kender jeg rigtigt mange mennesker, og tæller man på min LinkedIn profil, så ser det ud til at jeg har et meget stort netværk. Det har jeg sådan set også. Men der er forskel på hvorhenne de er i mit netværk. Det vil sige, der er folk på min LinkedIn profil der vil gøre alt for mig – de vil stå på hovedet for mig og gå gennem ild og vand for mig, hvis jeg har brug for det. Det er den slags i netværket man har behov for, og de behøver sådan set ikke være på LinkedIn for de ved allerede alt om mig, og hvad jeg laver hvornår.

Så er der den store mellemgruppe. Det er den der er det reelle netværk – i hvert fald i en ren professionel situation. Det er dem der har krydset min vej nogle gange, de har måske købt et kursus ved officekonsulenterne.dk eller lign. det er dem der kan aktiveres ved behov. Det er den gruppe, som man gerne vil fortælle hvad man laver professionelt og dem gruppe hvor man søger først – hvis man har opgaver der skal løses på den ene eller anden måde.

Denne gruppe kan være svær at holde styr på, for hvilke kompetencer sidder de egentligt med. Det er her, jeg faktisk udnytter mit kendskab til access databaser. For jeg har faktisk bygget mig en stor database over de folk jeg har mødt. Det er både dem der er på min LinkedIn, facebook, Twitte, Google+ eller andre netværk. Samt de folk jeg har kendskab til fra kurser, JCI eller lign. Så den database er stor. Det er en database jeg bruger lidt tid på at vedligeholde – men det er samtidig også lidt en nerve for mig. Når jeg mangler en kompetence enten i virksomheden eller som ekstern partner så kan jeg blot slå op i databasen. Om det er til mine AdWords annoncer, til at slå græsset eller en it underviser det er ikke vigtigt. Jeg har det hele i min database.

Det sidste del af mit LinkedIn netværk er dem der forsøger at snylte på mit netværk. Det vil sige, det er folk der kan se jeg har et stort netværk og tænker. Den inderkreds må jeg være en del af. De kommer på min profil for de kan lure – de er ok at have der, men det er som regel ikke nogen jeg kan trække på i nogen sammenhænge.