Briketter i brændeovnen

Kurt, som jeg har kendt i mange år efterhånden, var helt tydeligt stolt over sit værk, da jeg besøgte ham i går. Straks jeg var ankommet til hans hus, bød han mig med udenfor i haven for at vise mig noget. Det viste sig at være en form for silo, han havde bygget op ad bagvæggen på sit redskabsskur.

Den så nydelig ud, og jeg blev lidt overrasket over den flotte finish, for Kurt har bestemt aldrig været den typiske gør-det-selv mand, faktisk har jeg tit drillet ham med, at han da vist er født med 10 tommelfingre.

Men denne her høje kasse eller silo var bestemt flot lavet. Han havde bygget den af vandfast krydsfiner og bagefter gjort sig den ulejlighed at male den i samme farve som redskabsskuret.

Jeg kunne ikke umiddelbart se, hvad den skulle bruges til, men Kurt forklarede, at den var beregnet til at rumme de træpiller, han bruger i sin nye, avancerede brændeovn, som jeg havde beundret, sidst jeg var på besøg hos ham.

Tidligere havde Kurt oftest fyret i brændeovnen med træbriketter, men han har nu i flere år talt om, at han ikke var helt tilfreds med den gamle brændeovn, som dels var svær at fyre op i, dels ikke gav så meget varme fra sig, som han kunne ønske sig.

Derfor havde han langt om længe taget sig sammen til at udskifte den gamle brændeovn, og han havde valgt en moderne type, hvor man også kan bruge træpiller som brænde. Det har den fordel, at brændeovnen helt kan passe sig selv i et par døgn i træk, fordi der bag ovnen er et magasin til træpiller, som brændeovnen så selv kan forsynes sig fra helt uden menneskelig indblanding.

I den kolde tid, hvor der skal fyres konstant, kan Kurt så bare nøjes med at fylde træpiller i magasinet hver anden dag.

Hidtil har kan haft træpillerne stående plastiksække i sit redskabsrum, men nu havde han altså valgt at bygge en slags silo, hvor der i bunden var en skuffe af passende størrelse. Når han skal hente flere træpiller til brændeovnen, skubber han blot en bundplade ind oven over skuffen, hvorefter han kan trække skuffen ud og bære den ind til brændeovnens magasin. Når skuffen er tilbage i siloen, kan han trække bundpladen ud, så skuffen bliver fyldt med træpiller og er klar til næste gang, der skal flere piller på ovnen.

Jeg kan godt forstå, at Kurt gør noget ud af det, for han har elvarme i huset og bruger derfor sin brændeovn meget. Det er anderledes hjemme hos mig, hvor brændeovnen først og fremmest er et hyggespredende supplement til fjernvarmen.

Derfor bruger vi ikke hos os brændeovnen hver dag, så vores forbrug af brænde er ikke specielt stort. De to tårne med ask brænde, jeg købte i starten af sidste vinter, er langt fra brugt endnu, så jeg regner med, at de rækker til hele den kommende fyringssæson. Skulle det glippe, må jeg jo bare bestille endnu et tårn med brænde.

Author: Henrik Skadseby

Share This Post On