At bukke metal

Kender du fornemmelsen af at stå og kigge på en eller anden ting som for eksempel en bil eller sådan noget og så tænke over, hvordan den egentlig er lavet? Det er i hvert fald noget, jeg jævnligt gør. Det har nok noget at gøre med min indbyggede nysgerrighed efter at forstå, hvordan verden hænger sammen. Jeg er så heldig, at jeg kender en gut, der faktisk er medejer af en fabrik, der arbejder med jern og metal. De er underleverandører til en masse virksomheder inden for metalindustrien, og ham besøgte jeg i sidste uge. Det er et firma, der hedder Hosta A/S, og de ligger oppe i Hjallerup en times kørsel fra mig.

Bukkeværktøj – en hel videnskab

Hvis du for eksempel kigger end under måtten i dit bagagerum, vil du se, at metalpladen er bukket i alle mulige kunstfærdige vinkler. Det er der dels praktiske årsager til (der skal være plads til diverse mekanik), og dels er det faktisk nødvendigt for at gøre sådan en metalplade mindre levende og dermed mere støjfri.

Jeg troede engang, at de metalplader var støbt sådan, men det er de slet ikke. De bukkes og “optrækkes” i store og ret komplicerede maskiner, og sådan et bukkeværktøj er faktisk en vældig indretning.

Hostas bukkeværktøj

En af de mange maskiner hos Hosta A/S - her bukkeværktøj

For nu at gøre en lang historie kort: Det var et fantastisk spændende besøg hos Hosta i Hjallerup, og jeg kan ikke lade være med at beundre den snilde, hvormed de mest komplicerede processer kan udføres med millimeterpræcision i sådan nogen maskiner. Og det vilde er, at de selv laver alt deres værktøj, for som min ven sagde: “Det er den eneste måde, vi kan få den rigtige kvalitet og præcision”.

Du kan besøge Hosta Industries A/S på deres hjemmeside her: http://www.hosta.dk/

Author: Henrik Skadseby

Share This Post On